moszczanica.pl

Kucharz

Branżowa Szkoła – Kucharz jest kierunkiem dla osób chcących zdobyć wiedzę teoretyczną i praktyczną z gotowania a także przygotować się do pracy w zakładach gastronomicznych. Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w nowoczesnej pracowni gastronomicznej jak również stołówce szkolnej. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym w tym zawodzie. W Branżowej Szkole I stopnia – kucharz nauczysz się smacznie i zdrowo przyrządzać potrawy w nowocześnie wyposażonej pracowni.

Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Możliwości zatrudnienia

  • restauracje,
  • zakłady gastronomiczne,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • restauracje na statkach i promach, szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • własna działalność gospodarcza.
  • branżowe oddziały wojskowe

    DODATKOWE KWLAIFIKACJE W RAMACH BRANŻOWYCH ODDZIAŁÓW WOJSKOWYCH DLA NASZYCH UCZNIÓW!
    Minister Obrony Narodowej podjął decyzję o uruchomieniu pilotażowego projektu Branżowe
    Oddziały Wojskowe (BOW). Szef MON włączył „branżówki” do projektów edukacyjnych resortu. To
    już 4 projekt MON skierowany do szkół ponadpodstawowych. BOW dołączy do realizowanych już od wielu lat Oddziałów Przygotowania Wojskowego, Certyfikowanych Wojskowych Klas Mundurowych i „Cyber.Mil z klasą”.
    Realizacja programu szkolenia w BOW stanowi uzupełnienie praktycznej nauki zawodu,
    wynikającej z podstawy programowej dla danego kierunku kształcenia zawodowego. Już dziś
    kucharze czy mechanicy po szkołach branżowych mają ogromne szanse na podjęcie służby wojskowej w Siłach Zbrojnych RP.

    Galeria