Kucharz
Branżowa Szkoła – Kucharz jest kierunkiem dla osób chcących zdobyć wiedzę teoretyczną i praktyczną z gotowania a także przygotować się do pracy w zakładach gastronomicznych. Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w nowoczesnej pracowni gastronomicznej jak również stołówce szkolnej. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym w tym zawodzie. W Branżowej Szkole I stopnia – kucharz nauczysz się smacznie i zdrowo przyrządzać potrawy w nowocześnie wyposażonej pracowni.
Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz kształcenia zawodowe.
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent kształcenia w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Możliwości zatrudnienia

DODATKOWE KWLAIFIKACJE W RAMACH BRANŻOWYCH ODDZIAŁÓW WOJSKOWYCH DLA NASZYCH UCZNIÓW!
Minister Obrony Narodowej podjął decyzję o uruchomieniu pilotażowego projektu Branżowe
Oddziały Wojskowe (BOW). Szef MON włączył „branżówki” do projektów edukacyjnych resortu. To
już 4 projekt MON skierowany do szkół ponadpodstawowych. BOW dołączy do realizowanych już od wielu lat Oddziałów Przygotowania Wojskowego, Certyfikowanych Wojskowych Klas Mundurowych i „Cyber.Mil z klasą”.
Realizacja programu szkolenia w BOW stanowi uzupełnienie praktycznej nauki zawodu,
wynikającej z podstawy programowej dla danego kierunku kształcenia zawodowego. Już dziś
kucharze czy mechanicy po szkołach branżowych mają ogromne szanse na podjęcie służby wojskowej w Siłach Zbrojnych RP.